FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny

The Materials Farm. Dissenyant nous materials a partir de l’agricultura, el menjar i els organismes vius

El model segons el qual extraiem les matèries primeres i les sotmetem a complexos processos per obtenir materials té una durada limitada. L’escassetat de recursos, la dependència del petroli i el problema dels residus conformen un panorama on dissenyadors, biòlegs, químics i altres professionals comencen a unir els seus coneixements per a conformar un nou model sobre el qual poder construir una indústria i un mercat més responsables.

El primer dels seus esforços es dirigeix a l’activitat més primària: l’alimentació. La magnitud de la indústria agroalimentària suposa una oportunitat natural per al desenvolupament de nous materials a partir dels excedents, subproductes i residus derivats de la producció d’aliments.

Suposa a més un nou acostament a la natura i els seus processos biològics com a model d’actuació: qui ha dissenyat un packaging més eficient, atractiu i sostenible que la pell de la taronja? Fongs, bacteris i altres agents vius es postulen com els artífexs d’una nova generació de materials.

Materfad Barcelona presenta aquesta reflexió durant la trobada ‘The Materials Farm’ del dijous 9 de juny (18 h), en què descobrirem diferents experiències en el desenvolupament de nous materials a partir de l’agricultura, el menjar i els processos biològics de la mà de una sèrie de dissenyadors i investigadors locals i internacionals. Registra’t a: thematerialsfarm.eventbrite.com

Aquest panell d’experts dirigirà a més un workshop experimental i participatiu que es durà a terme l’11 de juny en el marc de l’acte principal del FADfest, l’Assaig General. Serà un esdeveniment gastronòmic que posarà a prova la ciutat des del punt de vista de la sostenibilitat alimentària i avaluarà les seves capacitats. En paral·lel i des de la perspectiva dels materials, emularemos als xefs per dissenyar les nostres pròpies receptes i descobrir les altres “materialitzacions” que ens ofereix el menjar.

SPEAKERS & SELECTED WORK

Mitimeth | Achenyo Idachaba | Nigeria
www.mitimeth.com
La plaga de plantes aquàtiques invasives ha estat un problema permanent en tota Nigèria durant les últimes tres dècades. Achenyo Idachaba ha buscat una solució local viable i de fàcil implementació: la creació de productes artesanals a partir de la mala herba aquàtica per comunitats el suport depèn dels cursos d’aigua.

MitiMeth Woven Hyacinth Coasters and Placemats

Digestive Food project | Chloé Rutzerveld | Netherlands
www.chloerutzerveld.com
El nostre cos digereix i absorbeix els nutrients en un ordre específic, en un lloc específic i amb enzims i sucs digestius específics. A través del disseny d’aliments al servei del sistema digestiu, es poden resoldre problemes de salut i problemes alimentaris mundials. El menjar ha de construir-se, amb l’ajuda de mètodes de fabricació digital, de partícules molt petites compostes per 3 capes dipositades en l’ordre que segueix la digestió.

Digestive Food 2015

Bon Aprofit | Clara Balmaña | Spain
bonaprofit.format.com
Bon Aprofit és un projecte de consciència alimentària que té com a objectiu apropar els nens i pares al món de l’alimentació saludable. Això es tradueix en workshops pràctics i lúdics, on es convida als nens a crear la seva pròpia vaixella comestible estacional feta a partir fruites i verdures.

5697-bon_aprofit-clara_balamana_2

Leather from animals’ digestive tract | Mandy den Elzen | Netherlands
www.mandydenelzen.com
Mandy den Elzen utilitza els òrgans i altres parts rebutjades dels animals per crear peces artístiques i cuir. Per l’artista és fonamental comprendre d’on procedeix el material. Per què només es fa servir la pell de l’animal per fabricar cuir? Tant la pell com els òrgans procedeixen del mateix animal i han de ser considerats igual d’útils i estètics.

Farm materials | Pere Llorach | Spain
www.fertilecity.com
La creixent tendència de l’agricultura urbana implica la generació de nous residus orgànics a les ciutats. Què podem fer amb ells? L’ús de residus agrícoles (p.ex: residus de tomaquera) com a subproductes per a la fabricació de nous materials i productes (p.ex: aïllants, biochar o tèxtils) pot contribuir a fixar i emmagatzemar les emissions de CO2 i evitar l’esgotament els recursos naturals.

AGF Class 3 | Renee Boute | Netherlands
www.reneeboute.nl
Fruites i verdures es divideixen en tres classes diferents. Els productes de Classe 3 són els que es desvien més un 10% del format ideal. Després de visitar diversos vivers per recopilar aquests productes, Renee va aconseguir produir paper fet a mà amb diferents fruites i verdures. Els fulls de paper resultants es caracteritzen per les seves inconfusibles colors, aromes i textures.

AGF Class 3 'Bound back'

A Matter of Time | Stefano Parisi | Italy
www.linkedin.com/in/stefanoparisisp
En els últims anys estan sorgint nous materials a partir d’un enfocament “Do It Yourself” encoratjats per la filosofia de codi obert i el disseny transdisciplinari. Entre els anomenats “materials DIY” un nou material compost a base de miceli i residus agrícoles sembla tenir un fort potencial i podria ser un candidat perfecte per experimentar a través d’un mètode basat en l’experiència.

a matter of time Stefano Parisi bowls 2

decafé | Raúl Laurí | Spain
www.raullauri.com
«decafé» és un nou material patentat fabricat a partir de marro de cafè. Durant el procés de fabricació es barregen els pòsits amb un aglutinant natural i se sotmet el resultat a un procés de transformació amb pressió i la temperatura.

decafe-Raul-Lauri-Pla-yatzer-2