FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny

Reviu el ‘Tour de relats alternatius per la Barcelona turística’ del FADfest

El passat 1 de juliol els veïns de Barcelona estaven cridats a visitar aquells espais de la ciutat que l’allau turístic ha fet oblidar. L’objectiu del tour era el de redescobrir aquests emplaçaments als quals s’ha renunciat de la mà de set experts en diferents camps que oferien un altre relat més enllà dels estereotips.

Des de les seves àrees de coneixement, com l’antropologia, l’arquitectura o el disseny, aquests guies excepcionals explicaven a peu de carrer, en cada un dels espais i en auditoris efímers improvisats, aquells aspectes sovint oblidats pel relat turístic. Per exemple, coneixes els orígens del model turístic de la ciutat comtal i el paper del Passeig de Gràcia en la confecció d’aquest? Sabies que la Sagrada Família es va construir en contra del poble revolucionari de la ciutat? O que en modernitat el Palau de Maria Eugènia guanya per golejada a La Casa Ramona?

Set parades, set ponents, set històries diferents de Barcelona que podràs reviure quan vulguis descarregant-te aquests podcasts. Indiquem, també, la ubicació exacta dels auditoris espontanis on van tenir lloc les xerrades per a que l’experiència sigui el més semblant possible a la que van viure els assistents al tour durant aquest FADfest. Una oportunitat única d’assistir, en diferit, a la construcció d’altres relats de la ciutat.

Parades, ponents i títols dels podcasts:

1. Park Güell amb Gerard Horta, antropòleg social: “Antropologia social i turisme: reflexions sobre la Barcelona del capitalisme (in)sostenible”.
Lloc: Plaça de la Natura. Accés dreta (zona monumental del Park Güell)

2. Sagrada Família amb Juan José Lahuerta, director de la Càtedra Gaudí i professor d’història de l’Art a l’ETSAB: “La Sagrada Família en 1000 paraules. Des dels seus orígens a l’actualitat: arquitectura, ideologia i política”.
Lloc: al bell mig de la Plaça de la Sagrada Família

3. Passeig de Gràcia amb Saida Palou, antropòloga social i cultural: “Passeig per la Gràcia i la història del turisme”
Lloc: davant de la façana de Passeig de Gràcia de La Pedrera

4. Anella Olímpica amb Javier Mariscal, dissenyador multidisciplinar: “De la Barcelona grisa a la Barcelona del color”.
Lloc: al bell mig dels Jardins d’Aclimatació.

5. Muntanya de Montjuïc amb Francesc Pla, codirector a Leve_Projects i professor a ELISAVA i a l’ETSAV: “Iberiona. Les respostes es troben a la muntanya de Montjuïc”.
Lloc: Davant del Pavelló Mies van der Rohe, a la plaça de Carles Buïgas.

6. La Barceloneta amb Andrés Antebi, antropòleg i investigador social: “Casa Tomada a la Barceloneta”.
Lloc: espai obert al passeig Marítim quan es troba amb el carrer d’Almirall Cervera.

7. Barri Gòtic amb Daniele Porretta, arquitecte i membre del col·lectiu Accions Urbanes: “Barri Gòtic: aquí també hi viu gent”.
Lloc: Av. de la Catedral amb el carrer del doctor Joaquim Pou.