FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny

Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme 2016

La història dels premis degans d’arquitectura i interiorisme europeus

A la dura postguerra espanyola, els materials escassejaven i els projectes també, i el règim imposava els seus estrafolaris gustos herrerians. Bona part dels arquitectes racionalistes havien estat purgats o s’havien exiliat. Només hi havia les escoles d’arquitectura de Madrid i Barcelona, on en cadascuna es llicenciaven uns quinze arquitectes l’any.

Tanmateix, al voltant de 1955, un grup de joves arquitectes espanyols va començar a reintroduir l’arquitectura moderna i contemporània, i va fer el possible per aprendre i posar-se al dia. Recollint el testimoni dels antics Premios Anuales de Edificios Artísticos de l’Ajuntament de Barcelona, que van guardonar l’arquitectura i els establiments comercials barcelonins entre 1899 i 1930, el Foment de les Arts Decoratives va crear, el 1958, els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, impulsats per l’arquitecte Oriol Bohigas. Volien reconèixer els fruits d’aquesta incipient arquitectura contemporània, que hauria de ser tan important al món unes dècades després.

Des de llavors, els Premis FAD han anat guardonant any rere any les millors obres de l’arquitectura barcelonina, catalana i ibèrica. I ho han fet amb independència, constància i superant tota mena de dificultats, fins a convertir-se en els premis més antics d’Europa —i possiblement del món— i en uns dels més prestigiosos.

Premis FAD 2016

L’àmbit dels premis és la Península Ibèrica i les illes i poden optar-hi les obres acabades entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2015. El període per proposar obres i presentar materials finalitza a les 12h del dimecres 27 de gener de 2016 i hi ha les següents categories: Arquitectura, Interiorisme, Ciutat i Paisatge i Intervencions Efímeres.

El jurat d’enguany està integrat per: Moisés Gallego (president), Patricia Barbas, Eduardo de Miguel, Maite Prats, Rosa Remolà i Julia Schulz-Dornburg (vocals).

La convocatòria s’obre també per a la 11ª edició dels Premis FAD de Pensament i Crítica i la tercera dels Premis FAD Internacionals.

11ª edició dels Premis FAD de Pensament i Crítica

Podran presentar-se els treballs publicats (no s’acceptaran treballs inèdits) en l’àmbit de la península Ibèrica amb ISBN del 2015.El jurat està format per: Oriol Pibernat (president), Paula Álvarez i  Josep Bohigas (vocals).

3ª edició dels Premis FAD Internacionals

L’àmbit dels premis és mundial En aquesta tercera convocatòria i per tal de recollir un panorama ampli de les obres fetes pels arquitectes peninsulars per tot el món es podran presentar les obres acabades entre l’any 2013 i el 2015, ambdós inclosos. El jurat està format per: Daniel Kurz (president), Xavier Bustos i Belén Moneo (vocals)