FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny

NyamNyam reactiva el ‘Pa amb vi i sucre’

L’associació cultural NyamNyam repren el ‘Pa amb vi i sucre’ a l’hora dels postres de l’Assaig General, la jornada per la sostenibilitat alimentària del FADFest 2016. Aquest és un esdeveniment que fou impulsat per Ramon Bou i Espinosa amb molta història al barri de Poblenou. El 25 d’octubre de 1967 es va fer en un format restringit i el 1973 hi van participar més de 4.000 persones. El 1977 es va celebrar a favor de la llibertat, el 1979 va servir per conmemorar els cinquanta anys del Casino de l’Aliança. L’any 1983 va ser el de la seva consolidació definitiva com a festa popular amb una assistència de prop de 10.000 persones. Uns 300 metres de taules situades en quatre trams de la Rambla de Poblenou amb prop de 14.000 llesques de pa regades amb vi i sucre. Prop de quaranta entitats i associacions de barri van fer possible aquesta gran festa.

Fotografies cedides per l'Arxiu Històric del Poblenou

fotografia cedida per l’Arxiu Històric del Poblenou

L’escriptor Xavier Benguerel (1905 – 1990), afí al barri de Poblenou, va escriure un text pel programa de mà de la primera edició del ‘Pa amb vi i sucre’, on describia l’esdeveniment amb aquestes paraules: “Superbes delicioses, saboroses, acolorides, enyorades llesques de pa amb vi i sucre… El proper dia 25, els que vinguin a menjar-ne a la nostra Rambla, gosaríem demanar-los que portessin la seva ànima d’abans, vull dir la de quan eren criatures. Que arribin despullats de prejudicis, gairebé d’idees, com si vinguessin de jugar a lladres i serenos o a cavall fort, de fer volar un estel o com si sortissin de l’escola; com si encara ignoressin que hi ha guerres, i odis racials, i maldat, i enveja, i fronteres; com si a cada un de nosaltres, la mare, viva o morta, ens esperés al portal de casa, i després d’eixugar-se les mans amb el davantal, ens agafés del braç i ens portés a la cuina, i a la cuina, en un plat de terrissa hi hagués simplement això: una llesca de pa amb vi i sucre”.

Aquest any dins l’Assaig General és vol promoure aquesta activitat tan arrelada al barri de Poblenou. No només per fer reviure el ‘Pa amb vi i sucre’, sinó per reactivar l’interès i treball cooperatiu de les entitats i associacions d’aquest barri . Aquesta notícia ha estat possible gràcies a l’Arxiu Històric del Poblenou.

 

Assaig General, dins el FADFest 2016
Dissabte 11 de juny de 2016 a partir de les 16:00 h
Jardins d’Elisava
Participa-hi!

fotos festa-1_web

fotografia cedida per l’Arxiu Històric del Poblenou

fotos festa-3_web

fotografia cedida per l’Arxiu Històric del Poblenou