FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny

L’obra Pulsión de Sara Coleman guanya el Premi ArtsFAD 2017

El passat 28 de juny al Disseny Hub Barcelona va tenir lloc la cerimònia de lliurament de la 9ª edició dels Premis ArtsFAD 2017, adreçada a creadors de qualsevol disciplina artística residents a l’Estat espanyol. Organitzat per l’A-FAD (Artistes i Artesans del FAD) des de l’any 2003, aquest certamen  té l’objectiu d’estimular la creació d’obres artístiques d’excel·lència pel seu concepte, qualitat material i execució tècnica.

Pulsión de l’artista Sara Coleman, va ser escollida obra guanyadora del primer premi ArtsFAD 2017. El jurat en destaca el fet de ser una  peça contemporània, el tractament fet de la matèria i la volumetria, així com la complexitat d’execució i la simplicitat de la bellesa que transmet a la vegada”.

Pulsión de Sara Coleman

El segon premi ArtsFAD atorgat pel jurat va ser ex aequo per les obres Diamond Amphora de Trinidad Contreras, de la qual s’ha tingut en compte “la complexitat en la tècnica artesanal, el tractament dels diferents materials i l’excel·lència en la interrelació i simbologia de la peça”; i No hay garantías de que no nos corrompamos, de Mireia Corominas de la qual el jurat en valora “el tractament d’un tema de propagació contemporània, la combinació entre una tècnica artesanal com és la serigrafia amb un material simbòlic com la sal així com la seva elegància i austeritat”.

Diamond Amphora, de Trinidad Contreras

No hay garantías de que no nos corrompamos, de Mireia Corominas

Per altra banda, el Premi ArtsFAD d’Opinió, atorgat pel públic, el va rebre Mònica Porta per Fetitxes de claus.

Fetitxes de Claus, de Mònica Porta

Un total de 33 obres prèviament seleccionades optaven als premis d’aquesta nova edició, que ha destacat per una elevada participació, amb 105 obres inscrites, i l’excel·lent nivell de les peces artístiques presentades. El jurat encarregat de la selecció, integrat per professionals provinents de diversos àmbits de les arts i l‘artesania per tal d’aportar diferents visions,  estava format per: Josep Corredor-Matheos, crític d’art; Judith Camps, presidenta de la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC); Martí Peran, comissari independent i teòric de l’art; Miquel Molins, president de la Fundació Banc Sabadell; Rocío Santa Cruz, galerista; Teresa Rosa Aguayo, artista i Premi ArtFAD 2006; i finalment Victòria Rabal, presidenta de l’A-FAD i directora del Museu Molí Paperer de Capellades.

Tant les obres premiades com les altres 29 seleccionats es podran veure fins el 29 d’octubre a l’Edifici Disseny Hub Barcelona dins l’exposició “El  millor disseny de l’any”, mostra que inclou més de tres-centes peces que representen els millors projectes de l’any en algunes de les disciplines creatives: arquitectura i interiorisme, disseny gràfic i comunicació visual, art i artesania.

Uns premis renovats

Els Premis ArtsFAD 2017 presentaven algunes novetats respecte a anteriors edicions. Començant pel seu propi nom -anteriorment anomenats Premis ArtFAD-, amb la inclusió d’aquesta s del plural s’ha volgut emfatitzar la inclusió de totes les arts i ser, així, una convocatòria multidisciplinària i oberta a tot tipus d’arts. D’altra banda, en la present edició no hi ha hagut diferenciació de categories entre professionals i estudiants. Una altra novetat  a destacar és el tipus de peces que es podien presentar als premis: havien de ser obres úniques, que manifestessin un gran coneixement d’ofici i que fossin un objecte nascut en l’àmbit del treball de la matèria sense una funció pròpiament utilitària.