FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny

L’auditori exterior efímer, protagonista del FADfest

Enguany els actes principals del FADfest s’han celebrat en un “continent” molt especial: un auditori exterior construït especialment per a l’ocasió a l’interior del llac dels Jardins d’Elisava del Disseny Hub Barcelona.

El projecte va ser dissenyat per CODA – Computational Design Affairs, equip guanyador del concurs  per dissenyar l’auditori exterior del FADfest. El jurat, format per Pep Quílez, Miguel Ángel Aguiló, Samuel López, Lali Sabartés i Ximena Pérez, va valorar la varietat d’exemples aportats, la qualitat estètica de les obres i la combinació harmònica del disseny computacional amb recursos que evoquen l’artesania de la cistelleria, molt pròpia del país, i la multidisciplinarietat de l’equip.

El jove estudi d’arquitectes va dissenyar una gran closca de 400 m2 sota la qual s’hi va ubicar un auditori amb capacitat per a 570 persones assegudes i 380 de peu.

El procés de creació

Després d’estudiar el potencial de les diferents localitzacions al voltant de l’edifici del Disseny Hub Barcelona, el FAD com a entitat organitzadora i CODA com a arquitectes redactors del projecte van decidir emplaçar l’auditori a l’interior del llac dels Jardins d’Elisava, entre el carrers d’Àvila i d’Àlaba, aprofitant el buidatge que s’havia de fer a l’estiu per tasques de manteniment i neteja.

La solució constructiva adoptada va ser una closca reticular penjada que minimitzava l’afectació sobre els elements existents de l’entorn amb fonamentació no invasiva. La retícula es va realitzar amb perfils tubulars de fibra de vidre connectats amb unions giratòries provinents d’un sistema de bastida. Per sobre de la retícula de tubs, es va incorporar una lona SIOEN de PVC distribuïda per Ventas Internacionales S.A. La lona patronada per TP Arquitectura i Construcció Textil, a més de garantir que fos ignífuga, assegurava la impermeabilitat davant de possibles precipitacions i la bona qualitat audiovisual. El conjunt de cables, tubs i lona pesava 6 kg/m2 i va restar suspès per una grua de gran tonatge de l’empresa Gruas del Vallés.

La forma final de la closca prové d’un procés de form-finding, on el propi material computa la forma. En aquest sentit el repte va ser trobar la forma final que adquiria l’estructura per pes propi, on l’únic que es va dissenyar va ser la llargada dels cables. D’aquesta manera, un cop  deformat elàsticament, va ser el propi sistema que trobava l’estat d’equilibri. La virtut del projecte va ser la d’aconseguir rigidesa a partir d’elements industrials rectes i plans, que mitjançant la seva deformació controlada podien generar closques eficients de doble curvatura.

Aquest procés de disseny va ser possible gràcies a la integració dels mètodes de càlcul en un entorn de modelat paramètric. La simulació es va realitzar d’una banda comparant dos mètodes d’anàlisi no lineal, amb relaxació dinàmica (kangaroo2) i amb densitat de força (Wintess) i d’altra banda, calibrant-los amb assajos físics.

La closca del FADfest és una demostració de que als nous paradigmes del disseny, més esforç en computació pot reduir la petjada ecològica de la construcció. High-tech design, low-tech fabrication.

Des del FAD, volem agrair a tots els professionals que han treballat per fer possible  aquest projecte i especialment a CODA, a Barcelona Cicle de l’Aigua S.A. i a Gruas del Vallés, pel seu esforç i rigor que han fet de l’entorn físic del FADfest un espai únic i pioner.