FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny

L’abecedari turístic

Enguany l’eix temàtic del FADfest era un assumpte candent en l’agenda pública i mediàtica de la capital catalana: el turisme a la ciutat. Malgrat que el soroll i la controvèrsia venen de lluny, la percepció ciutadana de l’activitat turística entesa com a font de conflicte o preocupació ha escalat imparablement posicions en la llista d’inquietuds per assenyalar aquesta qüestió com el principal problema de la ciutat. Així ho indica l’últim baròmetre semestral presentat per l’Ajuntament de Barcelona, que situa per primera vegada el turisme al capdavant, superant als dos grans monstres que encapçalaven aquesta llista negra des del 2008; l’atur i les dificultats econòmiques.

Aquests resultats confirmen un escenari polèmic i polaritzat que calia abordar amb cura i rigor des de la imparcialitat i l’equilibri, sense posicionaments ni postures. Des del FAD hem volgut reflexionar sobre la gestió del turisme i el seu debat, preguntant-nos sobre les relacions entre disseny i turisme i, des d’una visió oberta i prepositiva, hem organitzat un programa d’activitats comissariat per Ramon Faura Coll per reivindicar el dret a visitar i habitar espais perduts sense oblidar que, al cap i a la fi, tots podem ser turistes. Però, sobretot, hem posat dades a l’estat turístic amb la clara voluntat de fomentar un debat sa i necessari que permeti començar a treballar en una resolució favorable per a tots.

Per tal d’evitar l’efecte biaix i aconseguir una mirada àmplia que contempli totes les posicions, opinions i dades disponibles en relació a la qüestió turística, us recomanem el visionat de “L’abecedari turístic”. Aquest títol és una selecció de les més de 24h d’entrevistes enregistrades per a l’exposició mòbil que durant aquest FADfest s’ha deixat visitar per curiosos i interessats en la matèria i que ens ajudarà a posar rostre al fenomen i comprendre en tota la seva complexitat el debat sobre aquest tema que preocupa a Barcelona. Arguments a favor i en contra; el testimoni de veïns, col·lectius, polítics, empresaris, experts, turistes, treballadors, etc. Totes les veus han de poder dir-hi la seva quan es tracta de discernir els prejudicis dels problemes, els avantatges dels inconvenients.

Els clarobscurs del turisme aquí exposats serviran, entre altre material amb què s’està treballant, per realitzar un documental dirigit pel comissari del FADfest que veurà la llum la propera tardor. Però si no voleu esperar, podeu començar a analitzar a fons les 8 àrees temàtiques que considerem articulen avui l’estat turístic i el debat sobre el turisme a Barcelona.