FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny

La creadora de The Iron Ring, ponent de la Jornada Fora de Lloc

Fins ara, entre els ponents de la Jornada Fora de Lloc hem presentat a Manuel Domínguez amb Very Large Structures, Di Mainstone amb The Human Harp i Jaron Rowan amb Memes: Inteligencia idiota, política rara i folclore digital. Cecilia Jonsson no és, per ser la última en ser presentada, la menys important. Tot el contrari.

Cecilia Johnsson (1980, Suècia), està establerta a Bergen, Noruega. Després de realitzar un MA en Belles Arts a l’Academia d’Art i Disseny de Bergen i completar el programa Nordic Sound Art master, s’ha erigit com una artista interdisciplinària de referència. La seva recerca recau en la tensió entre el domini mineral i els objectes vivents. Així, el seu segell ve definit per mètodes utilitzats a les ciències naturals que resulten en interpretacions artístiques de material empíric. Explorant els materials verges que defineixen la nostra experiència a la terra, explorant-ne els seus orígen, l’extracció, transformació i explotació global, Jonsson va ser premiada al 2014 amb el Segon Premi VIDA 16.0 Art i Vida Artificial per el seu projecte The Iron Ring.

The Iron Ring explora com plantes mineres poden beneficiar-se de la contaminació que provoquen. Per crear The Iron Ring, es van transformar 24 kg. de gespa contaminada de ferro, crescuda a les vores del riu d’una àrea espanyola altament afecada per l’activitat minera, en un anell de 2 kg.

Les activitats industrials i plantes mineres abandonades han provocat emissions metàliques a l’ecosistema, accelerant i aconseguint nivells tòxics. Algunes plantes, tolerants al ferro inorgànic, poden creixer en aquest tipus de sòl degradat. Extreuen el metall acumulat al sòl i el concentren a les seves arrels, tijes i fulles. Ara bé, la tasca de purificació de sòls contaminats que realitzen aquestes plantes depen indefectiblement de l’intervenció de l’ésser humà. La biomassa metàlicament enriquida que contenen ha de ser retirada abans no morin a l’acabar la temporada, moment en el que tornen a expulsar tot el metall acumulat en vida. Així, un cop es retira la collita, nous brots poden créixer i continuar amb el procés descontaminant.

The Iron Ring proposa collir la gespa amb l’objectiu d’extreure’n el mineral integrat. El resultat és un escenari d’explotació minera que en comptes de perpetuar la destrucció, podria contribuir en si mateix a la rehabilitació de l’ambient de plantes mineres abandonades.

No t’hem donat suficients motius per assistir a la Jornada de Fora de Lloc?

Informació extreta de Metropolis M, Dutch Art Magazine, New Alchemy, no: 2 Nieuwe Materie: Cecilia Jonsson - The Iron Ring project. By: Niels van Maanen