FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny

La ciutat de Barcelona captada per l’objectiu

“La Barcelona Fotografiada” és una instal·lació que va exhibir les diferents cares de la ciutat a través d’una mostra de més de 2.800 fotografies publicades a la ciutat comtal durant aquest FADfest. Aquestes imatges componien un mural de 7 metres ubicat al Mercat de Glòries del 27 de juny al 2 de juliol que anava actualitzant-se a mesura que avançava el festival.

L’exposició, desenvolupada en motiu del FADfest’17 pel FAD i l’Eix Comercial Glòries, juntament amb l’estudi d’arquitectes, urbanistes i enginyers 300.000km/s, especialitzat en disseny i anàlisi de dades,  i la col·laboració de Casanova Foto i el seu servei de quiosc d’impressió fotogràfica DNP, era dinàmica i col·laborativa i tenia per objectiu representar la ciutat segons les fotografies que es publicaven d’aquesta.

La Barcelona fotografiada

Barcelona és una de les ciutats més fotografiades del món, ja sigui per la seva arquitectura, els seus carrers, el seu menjar o la seva oferta d’oci. De totes aquestes fotografies gairebé el 60% retraten la mateixa ciutat i la majoria poden trobar-se a la xarxa, mostrant així Barcelona a tot el món i recreant la ciutat en l’imaginari col·lectiu global.

A “La Barcelona Fotografiada” es van imprimir totes aquestes imatges per poder-les mostrar sobre el lloc exacte de la ciutat on es van fer, formant un mapa fotogràfic. A més, el mural cridava a la participació de ciutadans i visitants, que podien col·laborar a la seva construcció activant el geoposicionament del telèfon mòbil i publicant les seves fotos de Barcelona per twitter amb el hashtag #bcnfoto dins de l’horari d’activitat de la instal·lació.

A banda del nombre de fotos impreses durant els sis dies en què es va desenvolupar l’exposició, més de 2.800, el resultat final de la instal·lació mostra, clarament, que un elevat percentatge de les imatges publicades es localitzen a la Sagrada Família i el centre de la ciutat, així com a la costa i platges de Barcelona, on centenars de fotografies es sobreposaven sobre les mateixes coordenades del mural.