FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny

Guanyadors dels Premis FAD 2017

El passat dijous 29 de juny va tenir lloc la cerimònia de lliurament dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme 2017 a l’auditori exterior del Disseny Hub Barcelona.

Enguany els Premis han celebrat la 59a edició on s’han presentat un total de  463 obres entre totes les categories. L’arquitecta Belén Moneo ha presidit el jurat dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, acompanyada pels vocals Judit Bustos, Ricardo Devesa, Jorge Figueira, María Langarita i Joan Olona. Durant els mesos previs, aquest jurat s’ha desplaçat per la geografia ibèrica amb la finalitat de visitar les obres susceptibles de ser premiades. Una de les característiques úniques dels Premis FAD d’Arquitectura és precisament que el jurat visita totes les obres amb possibilitats de ser premiades.

El jurat va decidir atorgar els següents guardons:

Premi FAD d’Arquitectura 2017

Obra: Museo de las Colecciones Reales

Autors: Emilio Tuñón Álvarez, Luis Moreno Mansilla, arquitectos (Mansilla y Tuñón Arquitectos)

Aparellador: Santiago Hernán, Luis Baena

Enginyer: Alfonso Gómez Gaite

Fotògraf: Luis Asín Lapique

Valoració del jurat:  
“P
er resoldre amb mestria una arquitectura atemporal i sòbria, de factura precisa i emocionant”.

“El projecte resol amb elegància una condició múltiple: proveir un espai dedicat a la mostra d’obres de grans dimensions de les Col·leccions Reials; involucrar el present en la sèrie històrica d’ampliacions del Palau Reial, i construir un basament d’escala urbana sota la ciutat de Madrid vista des del seu accés sud-oest. El resultat és una arquitectura monumental i sòbria que, amb absència de lirisme, ofereix una espacialitat rotunda, lliure de detalls, de factura precisa i emocionant. Aquesta gran arquitectura no pot ser avaluada exclusivament en relació amb el seu present, sinó que pertany a una família d’obres que s’encarreguen de conservar el flux de la història i fixar una imatge del seu temps.”


Premi FAD d’Interiorisme 2017

Obra: Pontejos 9

Autors: Victoria Acebo, Angel Alonso, arquitectes. (aceboXalonso)

Aparellador: Elena Elósegui, Javier Fernández

Enginyer: Alejandro Bernabéu

Fotògraf: Rafael Trapiello

Valoració del jurat:

“Per integrar tant el pla material com la memòria intangible de la ciutat en un projecte d’arqueologia creativa”.

“PONTEJOS 9 és una obra de rehabilitació integral que treballa tant en l’àmbit material com en la dimensió intangible de la memòria de Madrid. Assumeix com a procés de disseny una mena d’«arqueologia creativa» que reassigna valor a objectes trobats i els fixa al lloc, de manera que construeix un suport nou per a una història material del barri recreada pels autors. Va més enllà de la mera incorporació d’un vell edifici d’habitatges al mercat immobiliari: ofereix una pràctica alternativa que supera l’imaginari de la pragmàtica pressupostària i reivindica el valor de la cultura com a intèrpret d’allò que existeix.”

 

Premi FAD de Ciutat i Paisatge 2017

Obra: Rehabilitació del Parc de Joan Oliver a Badia del Vallès

Autors: Claudi Aguiló i Aran, arquitecte,  Albert Domingo i Ollé, enginyer industrial (Data Arquitectura i Enginyeria SLP)

Enginyer: TDI Enginyers (projecte)

Fotògraf: Jordi Surroca

Valoració del jurat:

“Per resoldre de manera exemplar un parc que no imposa jerarquies d’ús i per apostar per una intervenció invisible que potencia el cicle ambiental”.

“Es valora que la principal intervenció sobre aquest parc existent és sota terra, és a dir, no es veu, encara que soluciona les inundacions constants que patia l’espai abans de fer-ne la rehabilitació. D’aquesta manera, els arbres es preserven intactes i disposats naturalment sobre la superfície contínua de terra, la qual cosa permet disposar d’un espai multifuncional per als habitants.”


Premi FAD de Intervencions Efímeres 2017

Obra: Columnes Commemoratives dels 30 anys de la reconstrucció del pavelló alemany a Barcelona

Autors: Luis Martínez Santa-María, Roger SauquetLlonch, arquitectes

Aparellador: Manuel Iglesias Velasco

Enginyer: Enrique Martínez Sierra, Robert Brufau Niubó, Joan-Ramon Blasco Casanovas

Fotògraf: Roland Halbe

Valoració del jurat:

“Per reconstruir i dignificar amb materials reciclats un dels elements bàsics de l’arquitectura, aconseguint un ric diàleg d’oposats”.

“Els cent bidons de xapa d’acer, recollits en un cementiri de residus químics, adquireixen una segona vida, de més dignitat i bellesa, en ser reciclats com a tambors d’aquestes noves columnes que rememoren les que al seu dia hi va haver davant la icona de l’arquitectura moderna. Els bidons, units en vertical per un simple cordó de soldadura, juntament ambel  seu acabat acolorit i alhora despintat i rovellat, transformen el seu significat, situant-se entre l’art conceptual i la instal·lació d’arquitectura. De fet, la referència a l’element vertical, enfrontat a l’horitzontalitat del pavelló de Barcelona, reconnecta amb l’essència d’aquests elements primordials de l’arquitectura: el podi i la columna; la llosa i la pantalla; la matèria noble i el material reciclat, tots en diàleg.”

 

Premi FAD Internacional 2017

Els Premis FAD Internacionals celebren la seva quarta edició. Aquest guardó premia les propostes arquitectòniques projectades des d’Espanya i Portugal per a ser emplaçades a qualsevol punt del planeta. La present convocatòria acull aquells projectes finalitzats entre 2014 i 2016 amb la voluntat d’abarcar un ampli nombre d’obres.

El jurat dels Premis FAD Internacionals, format per Johan Celsing (president), Eugeni Bach i María González com a vocals, va decidir atorgar el següent premi:

Obra: Jardín Niel

81 Rue Saint-Roch

Toulouse (França)

Autors: Miquel Batlle, Michèle Orliac (MICHÈLE & MIQUEL)

Enginyer: Satec

Fotògraf: Michele-Miquel

Valoració del jurat:

Aquest projecte té una multiplicitat de virtuts en un resultat perfectament equilibrat entre el treball i el temps, la utilització de sistemes industrialitzats d’acord amb l’escala, i la incorporació del paisatge agrícola característic de la zona.

“La topografia que defineix l’estratègia de projecte no solament aconsegueix establir una seqüència entre diferents experiències espacials en un recinte de grans dimensions, sinó que actua com a suport dels diferents recorreguts, com a protecció de les restes arqueològiques existents i com a base dels diferents tipus de vegetació.

Dos materials articulen tota la intervenció. El maó, tan característic de la ciutat, és enginyosament utilitzat amb un sistema que uneix l’eficàcia constructiva amb la capacitat per diluir els límits amb la topografia. I l’acer, utilitzat de manera puntual, ajuda a mantenir una homogeneïtat cromàtica que cedeix tot el protagonisme als elements naturals.

Un projecte que fa aparentar que tot és fàcil i evident, amb una intel·ligent intervenció on topografia, vegetació, circulacions, utilització de l’aigua, mobiliari i materialitat es fonen en una única intervenció, tan simple com encertada..”

 

Premi FAD de Pensament i Crítica 2017

La 12ª edició dels Premis FAD de Pensament i Crítica aglutina els millors textos dedicats a l’arquitectura publicats durant el 2016. Un jurat de prestigi internacional integrat per Anna Calvera (presidenta) i els vocals Jelena Prokopljevic i Pau de Solà-Morales, que substitueix al difunt Maurici Pla ha estat l’encarregat d’escollir les obres guanyadores d’entre els 64 projectes presentats que ha premiat a dues obres ex aequo:

Títol: Teorías e Historia de la Ciudad Contemporánea

Autor: Carlos García Vázquez

Editor: Editorial Gustavo Gili

Valoració del Jurat:  

“Per proposar una nova sistematització historiogràfica i transdisciplinària de les concepcions, les representacions i les interpretacions de la ciutat entre els dos darrers fin-de-siècle.”

 

Títol: After belonging: The objects, spaces, and territories of the ways we stay in transit

Autors: Lluís Alexandre Casanovas Blanco Ignacio Gonzálz Galán, Carlos Mínguez Carrascp. Alejandra Navarrete Llopis i Marina Otero Verzier (After Belonging Agency)

Editor: Lars Múller Publishers / Oslo Architecture

Valoració del Jurat:  

“Per ser una anàlisi contemporània de la qüestió de la ‘pertinença’ com a generadora d’identitat en un món en moviment permanent.”

 

Premis FAD de la Opinió 2017

Els assistents a la cerimònia de lliurament dels Premis FAD van poder votar els Premis de la Opinió en les diferents categories. Els guanyadors van ser:

Arquitectura:

Obra: 110 ROOMS. Edifici d’habitatges a Barcelona

Lloc: Barcelona

Autors: Alfredo Lérida Horta, Anna Puigjaner Barberà, Guillermo López Ibáñez, Maria CharnecoLlanos, arquitectes.

 

Interiorisme:

Obra: Baixada Santa Eulàlia 3

Lloc: Barcelona

Autors: Mónica Recoder Canudas, Diego Ruiz Calzado,

Arquitectes (llrrarq)

 

Ciutat i Paisatge:

Obra: Estación de Metro Alcázar Genil

Lloc: Granada

Autors: Antonio Jiménez Torrecillas, arquitecto (Estudio Jiménez Torrecillas) Alberto Sánchez López, ingeniero de caminos, canales y puertos  (Gerente Metro de Granada. Agencia de Obra Pública de la Junta de Andalucía)   Ricardo Carvajal Fernández, ingeniero de caminos, canales y puertos (Pereda 4), Francisco Garzón Vico, ingeniero de caminos, canales y puertos (Ferrovial Agroman, S.A.)

 

Intervencions efímeres:

Obra: Raval KM0

Lloc: Barcelona

Autors: Maria Güell Ordis, dissenyadora d’il•luminació (La Invisible LightingDesign Studio). Curro Claret, dissenyador industrial

 

Internacional:

Obra: Reforma i ampliació de la Maternitat de Guiba

Lloc: Burkina Faso

Autors: Albert Faus, arquitecto. (Albert Faus Arquitectura)