FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny

Guanyadors dels Premis ADGLaus 2017

El divendres 30 de juny es va celebrar la  Nit Laus, en què l’Associació de Dissenyadors Gràfics i Directors d’Art del FAD, ADG-FAD, atorga els Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual des de fa més de cinquanta anys.

ADG-FAD van lliurar els seus premis durant la ja tradicional Nit Laus, una celebració del grafisme que serveix com a punt de trobada per a centenars de professionals del sector i que s’ha convertit en una referència essencial per a conèixer les propostes creatives més rellevants de l’any.

A la 47a edició dels Premis Laus, que van néixer el 1964, s’hi han presentat prop de 1.100 projectes, dels que han resultat guanyadors 225 en cinc categories diferents: Disseny Gràfic, Digital, Creativitat Publicitària, Audiovisuals i Estudiants. A més es lliura el Laus d’Honor, el Premi Laus Empreses i Entitats i la tercera edició del premi Laus Aporta-Fundació Banc Sabadell, que inclou les categories de professional i estudiant. Aquest any s’han repartit un total de: 1 Grand Laus, 1 Young Talent, 29 ors, 65 plates i 129 bronzes.

 

Categories dels Laus

Els projectes de Disseny Gràfic, Digital, Creativitat Publicitària, Audiovisuals i Estudiants competeixen en apartats propis pels trofeus Laus Bronce, Laus Plata i Laus Or. Dins cada un d’aquests apartats els projectes premiats amb un Laus Or competeixen per un Grand Laus i, en el cas dels estudiants, per un Young Talent. Tots els treballs que es presenten als Laus competeixen, en conjunt, pel Laus Aporta-Fundació Banc Sabadell.
D’altra banda, la Junta de l’ADG-FAD escull dos premis importants: el Laus d’Honor i el Laus Empreses i Entitats.

 

Laus d’Honor 2017: Enric Aguilera

La Junta d’ADG-FAD ha estimat atorgar el Premi Laus d’Honor a Enric Aguilera, per la seva aportació i trajectòria professional com a màxim exponent del packaging en el segment del gran consum. Però també per la seva trajectòria com a dissenyador gràfic, un perfil d’Aguilera sovint poc reconegut, però que ha marcat tota una generació de dissenyadors.

 

Laus Empreses i Entitats: Camper

Fotografia: Javier Tles

Aquest premi reconeix a les empreses o entitats amb una trajectòria per la seva bona relació amb el disseny i la comunicació. La Junta d’ADG-FAD ha decidit atorgar el premi Laus Empreses i Entitats 2017 a Camper, que amb més de 40 anys en el mercat del calçat, han apostat des d’un principi per l’imaginari cultural compartit com a mode de comunicació trencador a través d’un acurat disseny, imatge, estratègia o escenari. Aquest fet els ha permès que la seva comunicació de marca converteixi, sens dubte, aquesta empresa familiar en una de les marques espanyoles amb més visibilitat i respecte a nivell internacional.

 

Grand Laus i Young Talent

Els projectes premiats amb un Laus Or en les diferents categories (Disseny Gràfic, Digital, Publicitat, Audiovisual) competeixen per un Grand Laus i, en el cas de la categoria Estudiants, per un Young Talent. El chairman de cada categoria ha de reunir al seu jurat i debatre sobre els Or premiats per valorar si hi ha algun treball digne d’optar al Grand Laus. Aquests premis per a ser atorgats requereixen de la unanimitat del jurat (màxim un vot en contra). Aquest any, els guanyadors dels Grand Laus i el Young Talent són:

 

Grand Laus:

Catelgoria: Audiovisuals
Jurat
: Larissa Kasper, Veronica Ditting, Eduardo Manso, Diejo Feijóo, Jamie McIntyre, Gema Navarro, Javier Jaén, Mayra Monobe,  Laura Armet
CHAIRMAN: Olga Pérez i Albert Romagosa

The Pleasure Island
Estudi / Agència
Nanouk Films
Client
Festival Temporada Alta 2016

El Grand Laus de l’edició d’enguany d’aquesta edició dels premis ADG Laus no es pot descriure amb millors paraules que les d’Albert Martínez López-Amor per al llibre ADG Laus 17: “Un curtmetratge imprescindible per als nostres temps, que conté els excessos de l’òpera bufa, l’estranyesa del realisme màgic, l’humor de les fotografies de Martin Parr i Txema Salvans, el fatalisme de les tragicomèdies gregues, el ritme d’una pel·lícula de Scorsese i altres moltes influències que no sabem explicar perquè encara ens falta per veure molt teatre…”


Young Talent:

 

Jurat: Olga Llopis, Sònia Díaz, María Martí Vigil (guanyadora del Young Talent 2016), Irene Serra, Carlos Rodrigo, Albert Folch, Adrià Gómez,  CHAIRMAN: Anna Solsona

Analitic Journal
Autor
Josep Muñoz
Escola
EINA

L’anàlisi de dades, la posada en valor de la infografia i una gran decisió estratègica son els eixos clau del projecte guanyador del Young Talent 2017, que posen en valor el gran format de la publicació i la basant periodística del disseny. En temps de post-veritat i sobredosi d’especulació, s’agraeix la sobrietat meticulosa del disseny al servei de la comunicació.

 

Laus Aporta – Fundació Banc Sabadell

Aquest premi valora els projectes que destaquen per la seva aportació social, econòmica o cultural. El jurat està integrat pels Chairmen de cada categoria: Olga Pérez, Ainhoa Nagore, Albert Romagosa, Alejandro Masferrer, Anna Solsona juntament amb Daniel Ayuso (president ADG-FAD), Montserrat Corominas (directora adjunta de la col·lecció d’art de la Fundació Banc Sabadell).

Professional:

 

Thinking out loud
Estudi / Agència
Bendita Gloria
Client
Anna Bonny

Descripció del projecte:

El Laus Aporta-Fundació Banc Sabadell ha estat escollit per la direcció d’art exquisida al servei de l’empoderament de moltes dones. Llegint paraules del Llibre Laus 2017 sobre aquest treball: “Les pàgines d’aquest catàleg estan plenes de serenitat, seducció, sofisticació. Del sabor d’una comoditat propera. Plens, en definitiva, d’aire de refugi i llibertat com les illes on es refugien els pirates.”

 

 

Laus Aporta – Fundació Banc Sabadell

Estudiants:

Font Del Gos, un barrio olvidado de Barcelona
Autor
Albert Galeote
Escuela
IDEP Barcelona

El Laus Aporta-Fundació Banc Sabadell Estudiants es per a un projecte Editorial d’ un alumne d’IDEP. El jurat ha considerat que donar visibilitat i veu a un barri oblidat de la Barcelona de moda, a través del disseny gràfic, era mereixedor d’aquest reconeixement. Un disseny que segueix la màxima del menys és més a favor d’una brillant conceptualització i maduresa.