FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny
FADFEST - Festival de les Arts i del Disseny

Es fa pública la llista dels finalistes dels Premis ADI 2016

Ja es poden consultar els noms dels finalistes dels diferents Premis ADI: Premis Delta de disseny industrial, les Medalles ADI per a estudiants de disseny i els nous Premis ADI Cultura a projectes que fomentin la cultura del disseny.

L’Associació de Disseny Industrial ADI-FAD organitza els Premis ADI 2016. Un nou nom que aglutina els reconeixements en diferents àmbits de disseny industrial i de producte, com són els Premis Delta i les Medalles ADI, i que, per primera vegada, inclouen, a més, un premi que ret homenatge a la cultura del disseny, el Premi ADI Cultura.

El comité de selecció d’aquesta 1a edició dels Premis ADI ha seleccionat com a finalistes 100 projectes dels més de 340 presentats.

 

Els Premis Delta  

Un total de 80 projectes finalistes opten als Premis Delta en la seva 38a edició. Aquests guardons celebren el millor disseny de producte amb l’objectiu de promoure el reconeixement públic d’aquelles propostes que suposen una innovació conceptual, aporten una preocupació mediambiental i són alhora un exemple de disseny i qualitat de fabricació.

Des de l’any 2007 els guardons son internacionals i des d’aleshores poden participar-hi dissenyadors i empreses de tot el món si els seus productes es comercialitzen al mercat espanyol.

Els productes presentats poden pertànyer a diferents camps, com per exemple: productes per a les persones, productes per a l’hàbitat, productes per al treball, productes per a ambients exteriors i productes per a la mobilitat. Es per aquest motiu que entre la llista de finalistes s’hi poden trobar des de làmpades fins a motos o bicicletes.

El Jurat dels Premis Delta 2016 és independent i internacional, en aquesta edició, està presidit per Jasper Morrison, dissenyador britànic cofundador de Super Normal; Jeannette Altherr, dissenyadora industrial cofundadora de l’estudi Lievore Altherr Molina; Alexander von Vegesack, fundador i president de CIRECA; Xavier Costa, executiu en cap de Lékué i Gracia Cardona, presidenta d’ADI-FAD, confundadora i actual directora de la publicació on-line diarioDESIGN.

Es lliuraran un únic Delta d’Or i diversos Delta de Plata que es decidiran pel jurat el dia 8 de juny. A més, tots aquells que visitin l’exposició podran emetre el seu vot i atorgar el “Premi d’Opinió” entre tots els productes finalistes. Tots els guanyadors seran guardonats amb un trofeu dissenyat pel prestigiós Tomás Alonso.

 

Els Premis ADI Cultura

El Premi ADI Cultura s’adreça a projectes que contribueixen a difondre la cultura del disseny, més enllà dels objectes, divulgant la varietat d’expressions que aprofundeixen en la conceptualització del disseny i s’endinsen en el camp experimental, de la investigació i innovació. El premi compta amb dues categories: Projecte i Trajèctoria. En la seva 1ª convocatòria, en la categoria de Projecte, s’han rebut un al voltant de 80 projectes, dels que s’han escollit 35 seleccinats i 10 finalistes. El dissenyador experimental Diego Ramos ha dissenyat el trofeu oficial.

Els projectes finalistes seran valorats per un jurat independent, format per Viviana Narotzky, historiadora del disseny, escriptora i comissària i expresidenta d’ADI-FAD; José Luis de Vicente, periodista, comissari especialitzat en cultura digital, art i tecnologia i Raquel Pelta, historiadora i investigadora del disseny, professora de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona I guanyadora d’un premi Laus d’Honor.

 

Els Premis Medalla ADI

Les Medalles ADI 2016, uns premis enfocats al joves professionals sorgits recentment de les escoles, s’organitzen en paral·lel als Premis Delta de Disseny Industrial i compten amb el mateix jurat internacional, que deliberarà sobre els projectes mereixedors d’una medalla d’or, una de plata i una de bronze. Com cada any, el jurat valorarà els 10 projectes finalistes. Els guardonats rebran la medalla dissenyada per Adrià Pedrosa, guanyador de la Medalla ADI d’Or de la última edició.

 

El lliurament

El 9 de juny, dins del marc del FADfest 2016, es donaran a conèixer els guanyadors dels Premis ADI 2016, durant una cerimònia que tindrà lloc al Disseny Hub Barcelona.

Els productes finalistes de totes les categories formaran part de l’exposició “El millor disseny de l’any”, que recull els projectes finalistes i guanyadors dels diversos premis organitzats per les associacions del FAD i que es podrà visitar a partir del 6 de juny al Disseny Hub Barcelona.